Neem voor meer informatie contact op via het contactformulier op deze website.
Je kan op verschillende manieren kosten voor coaching (gedeeltelijk) vergoed krijgen.
Een overzicht van de meest actuele regelingen is hier te vinden.
Vaak reserveert een werkgever een opleidingsbudget per medewerker. In het algemeen zijn de kosten van een cursus vele malen hoger dan die van een coachtraject. Bovendien wordt een coachingstraject als zeer effectief ervaren. Informeer naar de mogelijkheden bij je werkgever, leidinggevende of personeelszaken.
Werkgevers zijn na overleg met de bedrijfsarts vaak bereid om deze kosten te vergoeden in het kader van de Wet Verbetering Poortwachter. Deze wet houdt in dat de werkgever bij uitval van de werknemer verplicht is om alles in het werk te stellen om het herstel van de werknemer te bevorderen. De werknemer op zijn beurt heeft de plicht en de verantwoordelijkheid om hieraan mee te werken. Coaching kan in het kader van de Wet Poortwachter ingezet worden ter verhoging van de psychische weerbaarheid. De kosten van het coachingstraject worden dan (over het algemeen) gedragen door de werkgever. Bijvoorbeeld in het kader van burn-out preventie en voorkoming van langdurig ziekteverzuim. Hierbij dient u contact op te nemen met de bedrijfsarts of de Arbodienst.
Als jij een uitkering ontvangt, dan kunt jij bij de uitkeringsinstantie (UWV) informeren naar de beschikbare financiële middelen ten behoeve van uw herstel en reintegratie. Je kunt met het UWV een Individuele Reïntegratie Overeenkomst sluiten. Daarmee stelt het UWV een budget aan u beschikbaar waarmee jij jouw coachingstraject geheel of gedeeltelijk kunt betalen. Kijk voor meer informatie op de site van het UWV.